top of page

Alt du trenger å vite om rosacea

Oppdatert: 5. mar. 2023

Rosacea er en kronisk hudtilstand som kan føre til rødhet, betennelse, kviselignende utbrudd og synlige blodkar i ansiktet.





Hva forårsaker rosacea?

Årsakene til rosacea er foreløpig ukjent, men det er antatt at en kombinasjon av genetikk, miljøfaktorer og betennelse kan spille en rolle i utviklingen av tilstanden. Noen av faktorene som kan bidra til utviklingen av rosacea inkluderer:

 1. Genetikk: Enkelte studier har antydet at det kan være en genetisk predisposisjon for rosacea.

 2. Miljøfaktorer: Utløsende faktorer som sollys, varme, kulde, vind, alkohol, koffein og krydret mat kan utløse eller forverre symptomer på rosacea.

 3. Betennelse: Rosacea antas å være en betennelseslidelse, og betennelse kan føre til rødhet, hevelse og kviser i ansiktet.

 4. Demodexmidd: Noen studier har antydet at en type midd som lever på huden, kalt Demodex-midd, kan spille en rolle i utviklingen av rosacea.

 5. Skade på hudbarrieren: Skade på hudbarrieren, for eksempel fra overdreven eksfoliering eller irritasjon fra hudpleieprodukter, kan også føre til utvikling av rosacea.

Det er fortsatt mye som ikke er kjent om årsakene til rosacea, og forskningen på området fortsetter. Det er imidlertid viktig å konsultere en lege eller hudlege for riktig diagnose og behandling av rosacea.


Hvor mange har rosacea i Norge?

Det er ingen offisielle statistikker som indikerer hvor mange personer som lider av rosacea i Norge. Imidlertid har noen studier antydet at forekomsten av rosacea kan være ganske høy i Skandinavia, og spesielt blant personer med lys hudtype. En norsk studie som ble publisert i 2018 fant at forekomsten av rosacea var omtrent 10% blant personer som søkte behandling hos hudleger, og at tilstanden var vanligere blant kvinner enn menn.


Er rosacea farlig?

Rosacea er vanligvis ikke farlig, men det kan være en kronisk tilstand som kan forårsake betydelig ubehag og påvirke livskvaliteten til de som lider av det. Selv om rosacea i seg selv ikke kan føre til alvorlige komplikasjoner, kan noen av symptomene på tilstanden, som øyeirritasjon og fortykkelse av huden, føre til mer alvorlige tilstander hvis de ikke blir behandlet.


Noen av de vanlige symptomene på rosacea, som rødhet, kviser og synlige blodkar, kan også være psykologisk belastende og kan føre til sosial angst eller depresjon. Derfor kan det være viktig for personer med rosacea å søke behandling for å lindre symptomene og øke selvtilliten og livskvaliteten.


Hvordan behandle rosacea?

Rosacea kan behandles, men det er ingen enkelt behandling som fungerer for alle. Behandlingsplanen kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og individuelle symptomer. Noen av de vanlige behandlingsalternativene for rosacea inkluderer:

 1. Medisiner: Legen din kan foreskrive medisiner som antibiotika, betennelsesdempende midler, eller acne-medisiner for å hjelpe til med å lindre symptomene på rosacea.

 2. Topikale kremer og geler: Kremer og geler som inneholder metronidazol, azelainsyre, eller brimonidin kan bidra til å redusere rødhet og betennelse i huden.

 3. Laser og lysbehandling: Laser og lysbehandling kan brukes til å behandle hudendringer som for eksempel synlige blodkar eller fortykket hud som kan følge med rosacea.

 4. Endre livsstil: Endring av livsstil, som å unngå utløsende faktorer som sol, varme, krydret mat og alkohol, kan hjelpe til med å redusere symptomene på rosacea.

 5. Fuktighetsgivende hudpleie: Bruk av milde, fuktighetsgivende hudpleieprodukter som ikke inneholder irriterende ingredienser eller dufter kan bidra til å forhindre at tilstanden forverres.

 6. Kosttilskudd: Noen kosttilskudd, som probiotika og omega-3 fettsyrer, kan bidra til å redusere betennelse i kroppen og kan hjelpe til med å lindre symptomene på rosacea.

Det er viktig å huske at rosacea er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes, men symptomene kan kontrolleres med riktig behandling. Det er derfor viktig å oppsøke en lege eller hudlege for riktig diagnose og behandlingsplan.


 


43 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page