top of page

Hvordan forbygge og behandle hyperpigmentering?

Oppdatert: 5. mar. 2023


Hyperpigmentering er en tilstand der huden produserer for mye melanin, som er det pigmentet som gir huden sin farge. Dette kan føre til mørke flekker eller områder på huden som er mørkere enn omkringliggende hud.


Hyperpigmentering kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert eksponering for sollys, hormonelle endringer, inflammatoriske tilstander og hudskader som akne eller sår. Det kan også være en bivirkning av enkelte medisiner eller kosmetiske behandlinger.

Det finnes ulike typer hyperpigmentering, inkludert postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), melasma og solskader. PIH oppstår vanligvis som en respons på hudskade eller betennelse, og kan forekomme etter akne, insektbitt eller andre hudirritasjoner. Melasma er vanligvis forårsaket av hormonelle endringer, som graviditet eller bruk av hormonelle prevensjonsmidler, og vises ofte som mørke flekker på ansiktet. Solskader kan oppstå som følge av eksponering for UV-stråler fra solen, og kan føre til mørke flekker og aldersflekker på huden.

Det er viktig å avklare årsaken til din hyperpigmentering for at ditt behandlingsforløp kan optimaliseres.

 

Hvordan behandle og forebygge hyperpigmentering?

Hyperpigmentering kan behandles på flere måter, avhengig av årsaken til tilstanden og alvorlighetsgraden av hyperpigmenteringen. Her er noen behandlingsmetoder som kan hjelpe:

 • Bruke en bredspektret solkrem med SPF på minst 30.

 • Ta i bruk hodeplagg eller klær som blokkerer sollys.

 • Unngå solen i løpet av dagen når den er sterkest, som er fra 10:00 til 16:00.

 • Unngå visse medikamenter kan bidra til å forhindre hyperpigmentering.


Beskytt huden med en solkrem hver dag, selv når det er overskyet og repeter påsmøringen flere ganger daglig.


Merk at solbørster ikke et fullverdig alternativ, da beskyttelsen fort påvirkes av vær og vind, samt kontakt med hender etc.

Det er viktig at du unngår inflammasjon, både fra solen, men også fra produktene. Dette er spesielt viktig for de med mørkere hudtyper, da risikoen for post-inflammatorisk hyperpigmentering øker.


Hvis du blir tørr av behandlingen eller utvikler irritasjon/rødme,er det viktig at du gjør noe med dette så fort som mulig. Ta en dag pause eller ro ned bruken noe av de aktive produktene, samt tilfør kun fuktighetsserum/krem og sol beskyttelse.


Hvordan behandles hyperpigmentering?

Besøk din estetiske behandler som vil kunne gi deg personlig rådgivning for din tilstand. Du kan redusere hyperpigmenteringen ved å bruke kremer med flere aktive ingredienser som har en indirekte og direkte effekt på hudens pigmentproduserende celler.

Produktene du bruker bør inneholde ingredienser som både lysner huden, samt reduserer inflammasjon og nøytraliserer frie radikaler. Se etterfølgende ingredienser, jo flere jo bedre:

 • Tranexaminsyre

 • Azelainsyre

 • Kojic syre

 • Pyrodruesyre

 • C-vitamin

 • Arbutin

 • Retinol (Vitamin A)

 


27 visninger

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page