top of page

Alt du trenger å vite om retinol


Viktigheten av en sterk hudbarriere

Hva er retinol og hvordan bruke det?

 

Retinol, også kjent som A-vitamin, er en stjerne blant hudpleieingrediensene med flerfoldige funksjoner. Dersom du ønsker effekt på fine linjer, pigmenteringer, urenheter eller forstørrede porer, kan det være lurt å inkludere retinol i hudpleierutinen din.


Hva er retinol?

Retinol er en form for A-Vitamin som ofte brukes i avanserte hudpleieprodukter, og er anerkjent som industriens absolutte gullstandard for å reversere tegn på aldring i huden!

Retinol jobber med huden ved å øke cellefornyelsen, øke produksjonen av kollagen og redusere nedbrytelsen av kollagen som følge av soleksponering. Dermed reduserer den både linjer, rynker og mørke flekker på huden. Retinol kan også bidra til å redusere urenheter ved å hindre at døde hudceller tetter porene.


Hvordan fungerer retinol på huden?

Retinol hjelper huden med å fornye seg selv raskere. Dette gjennom å booste produksjonen av nye celler, samt å hjelpe huden med å kvitte seg med de gamle. Dette gir en jevnere hud, både i tekstur og farge. Retinol er en svært aktiv («sterk») ingrediens, og huden må derfor bygge opp toleransen via det vi kaller retinoid-reseptorer først. Disse reseptorene er proteiner som finnes naturlig i huden, og som hjelper retinolen med å gjøre jobben sin. Derfor er det også viktig å «skynde seg sakte» når man begynner å bruke retinol for første gang, for å oppnå maksimal effekt.Fordeler ved bruk av retinol:


Reduserer rynker og fine linjer: Retinol bidrar til å stimulere produksjonen av kollagen og elastin, som er essensielle for å opprettholde hudens fasthet og elastisitet. Ved regelmessig bru kan retinol redusere synligheten av rynker og fine linjer.


Jevner ut hudtonen: Retinol hjelper til med å jevne ut hudtonen ved å redusere hyperpigmentering, solskader og aldersflekker.


Reduserer akne og urenhete: Retinol er effektivt mot urenheter på grunn av sine antiinflammatoriske egenskaper. Den kan bidra til å redusere betennelse, rense porene og regulere talgproduksjonen. Resultatet er en klarere hud, men færre utbrudd og mindre synlige porer.


Forbedrer hudens tekstur: Ved å stimulere cellefornyelsen bidrar retinol til å forbedre hudens tekstur. Den fjerner døde hudceller og jevner ut overflaten, noe som resulterer i en mykere, glattere og mer jevn hudtekstur.


Fuktighetsgivende egenskaper: Retinol hjelper også til med å forbedre hudens fuktighetsnivå ved å styrke hudens naturlige fuktighetsbarriere.


Antioksidantbeskyttelse: Som en kraftig antioksidant bidrar retinol til beskytte huden mot skader forårsaket av frie radikaler og miljømessige stressfaktorer.Hvordan bruke retinol?

Dersom du er helt ny til retinol bør du velge en krem eller et serum med en lav konsentrasjon til å begynne med, for å unngå rødhet, flassing og irritasjon. Huden vil som oftest bli vant til ingrediensen etterhvert, og da kan du eventuelt gå over til et produkt med høyere konsentrasjon.


Skynd deg langsomt Den eldste regelen i boken; dersom du ikke er vant til å bruke retinol, start forsiktig og metodisk. Begynn gjerne med lav konsentrasjon og øk til en mer konsentrert variant etter hvert. Påfør annenhver eller hver tredje dag først.


Trygge medspillere

Mens du bruker retinol må du gjerne passe godt på at hudpleierutinen din inneholder ekstra beroligende og fuktighetsgivende produkter for å styrke huden din. Se gjerne etter ingredienser som hyaluronsyre, glycerin, ceramider, aloe vera, allantoin, niacinamide og panthnol.

Husk solfaktor

Påfør alltid UV-beskyttelse med minst spf 30 på dagtid. Dersom du ikke er nøye med solbeskyttelse vil selv ikke de mest effektive ingrediensene klare å gi deg ønsket resultat. Ubeskyttet soleksponering er generelt farlig for huden, men ved bruk av retinol kan skaden bli enda større.


Hvem bør bruke retinol?

Alle i voksen alder med typiske aldringstegn kan ha nytte av retinol, men styrken bør tilpasses etter hudtilstand. En kraftigere retinolform kan virke svært effektivt på solskadet og aldrende hud. Retinol er også et godt verktøy for å behandle akne. Man bør være forsiktig med sterkere retinolkremer på en svært tørr hud, eller dersom man sliter med eksem eller rosacea. Dersom man har en hud med ujevn tekstur eller hudtone med blant annet arr, linjer, pigmenteringer eller lignende er retinol en ingrediens du bør se etter.

Ammende og gravide bør unngå å bruke produkter som inneholder A-Vitamin og retinol.115 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page